Zámecký pivovar vrátil do Břeclavi o tomto víkendu po dlouhých 17 letech opět tradici vaření piva, které je s Břeclaví spojeno již od roku 1522. Málokdo ještě asi věřil, že se může stát nějaký zázrak, který by vaření piva do Břeclavi přinesl zpět. A přesto se stal a musím říct, že mi to udělalo neskutečnou radost!
Kde se pivo vaří, tam se dobře daří!
A toto pořekadlo se ukázalo v podstatě ještě dřív, než pivovar oficiálně otevřel. Někteří milovníci piva byli touto událostí tak nadšení, že se dokonce rozhodli strávit noc před branami pivovaru!
Původní plán návštěvy jsme měli původně připravený na sobotu, ale nakonec jsme jej museli bohužel zrušit, a tak jsme se vydali ochutnat naše nové břeclavské pivo až v neděli. A zřejmě jsme dobře udělali, protože podle toho, co jsem slyšel, to bylo v sobotu opravdu hodně divoké. Dokonce ještě i v neděli jste si museli vystát někdy i delší než 20minutovou frontu.
Organizačně to pivovar podle mě zrovna moc nezvládnul a osobně si myslím, že si taková událost zasloužila mnohem větší mediální podporu a nějaké kulturní doprovodné akce, stejně tak jako více lidí za výčepem a určitě by se neztratila ani nějaká živá kapela apod. Ale možná, že se takové věci v sobotu děly, jen jsem o tom nic neslyšel.
Pravda ale je, že celá rekonstrukce pivovaru i termín otevření byl zřejmě hodně šibeniční, a všechna čest, že to zvládli zrekonstruovat a rozjet. Navíc ve slíbený termín, pokud se nepletu. Každý začátek je těžký a chápu, že to celé nebyla jednoduchá věc, a tak nemá smysl jen kritizovat. Jsme rádi, že se tradice vaření piva v Břeclavi obnovila, a tak když už jsme čekali 17 let, těch pár minut ve frontě už nás nezabije! ;-)
Delegát a Kanec
Zámecký pivovar Břeclav vaří dvě piva. Desítka se jmenuje Delegát a dvanáctka Kanec. Asi jako spousta lidí jsem z toho názvu neměl úplně dobrý pocit, protože je spjatý s obdobím konce pivovaru, kdy už pivo stejného názvu za nic moc nestálo. Ta doba je ale nenávratně pryč a musím říct, že náš nový břeclavský Kanec mě opravdu neskutečně překvapil a potěšil!
Nevím, jestli je to částěčně ovlivněno i tím, že jsem hrdý na to, že má naše město zase pivovar (a to určitě konec konců taky), ale upřímně říkám, že je to suverénně nejlepší pivo, jaké jsem za posledních několik let pil, a nemám potřebu to nijak přikrášlovat nebo přehánět. Skutečně je to tak a alespoň mně se trefili do chuti úplně na maximum! Desítku jsem díky tomu vlastně pak už ani neměl možnost ochutnat, ale i tu si spousta lidí velice chválila.
Slečna na fotce se mě nejspíš pokusí vypátrat a zabít, až zjistí, že se tady objevila, ale já se jí slušně zeptal, jestli jí nevadí, že si ji vyfotím, a souhlasila! (Pokud ale s tou fotkou nesouhlasí, stačí napsat a já ji z webu stáhnu, ale byla by to vážně škoda – podle mě je to vážně vydařená momentka!). Měli tam toho všichni opravdu taky určitě víc než nad hlavu, tak i tenhle pokus o úsměv se vážně cení – dovedu si představit, co to muselo být tam stát dva dny v tom blázinci za výčepem.
Nezbývá, než našemu znovuzrozenému Zámeckému pivovaru Břeclav popřát hodně štěstí do budoucna a hlavně, aby jim to nadšení i ta kvalita piva, jakou teď předvedli, vydržela a nenechali se strhnout časem pouze kvantitou, tak jako se to stalo už velké spoustě našich pivovarů. Jestli se jim bude dařit toho našeho Kance vařit tak, jako tomu je teď, tak má podle mého názoru před sebou náš pivovar opravdu velkou a skvělou budoucnost.
Na zdraví!
Líbil se vám tento článek? Odměňte prosím naše autory za jejich práci lajkováním a sdílením tohoto článku, děkujeme!
Cestuji, abych fotil. Fotím, abych cestoval. A pak se o to s vámi všemi moc rád podělím tím, že doporučím ta opravdu krásná místa, která stála za to navštívit, vidět, zažít, vyfotit, ochutnat, spatřit nebo si k nim třeba přivonět.