Jste-li unaveni pivnicemi a hospodami s nabídkou toho „nejlepšího“ piva z produkce průmyslových pivovarů, které najdete na každém rohu, chcete-li si vychutnat piva mnoha stylů, všechna čepovaná a na jednom místě, podnik Zlý časy v pražských Nuslích je jednou z mála možností.
48 čepovaných piv pod jednou střechou
Jak se tolik piv vleze do jednoho podniku? Zlý časy jsou rozděleny na tři podlaží, přesněji horní bar, prostřední bar a spodní pivnici. Každé patro má svá piva, přičemž největším množstvím disponuje spodní pivnice. Lze napsat, že Zlý časy mohou být považovány za českou obdobu belgické pivnice Dulle Griet.
Zlý časy mají také vlastní zahrádku, která pojme poměrně dost návštěvníků. Celý prostor je nekuřácký, což by mohlo kuřáky odradit, na druhou stranu je velmi příjemné dorazit domů po příjemně stráveném večeru bez smradlavých svršků, které by normálně putovaly přímo do pračky.
Zlý časy – ne tak docela zlý
Řeknete si – pivo, co na tom – jenže pivo není jen v Čechách notoricky profláknutý ležák, pivo není jen zlatá tekutina mdlé chuti a vůně, jak ji známe z produkce značek, které jsou u nás (bohužel) stále populární. Pivní kultura v naší malé zemi je stále ve stavu obrody a pro lidi, jako jsem já, je pořád trochu komplikace sehnat v obchodě piva malých nebo středních pivovarů, případně není úplně snadné najít obchod (který by byl po ruce) s nabídkou více pivních stylů. S hospodami je to ještě těžší. Proto jsou Zlý časy s nabídkou spodně i svrchně kvašených piv malým (velkým?) zázrakem.
Interiér Zlých časů si na nic nehraje, jde prostě o pivnici, čekejte dřevěné stoly a lavice, dřevěné obklady, příjemně tlumené světlo.
Především ale počítejte s nutností telefonické rezervace, protože Zlý časy jsou velmi oblíbeným podnikem a najít místo bez rezervace je docela boj. Obsluha je velmi příjemná a, představte si, dokonce o pivu, které čepuje, něco ví.
Jaké pivo ochutnat?
Sto pivařů, sto chutí (bavíme-li se o náročném pivaři), i tak se ale pokusím doporučit ta piva, která osobně preferuji:
Matuška Zlatá Raketa 17° – IPA
Pivní styl IPA je u nás v poslední době na vzestupu. Možná je to dáno jeho odlišností od běžné produkce – výrazná hořkost, plnost a ovocná vůně – když se tato specifika potkají v dobře vyladěném pivu, je to chuťová bomba. Zlatá Raketa z pivovaru Matuška v Broumách patří mezi ty výborné reprezentanty stylu IPA.
Mahr’s Bräu Weisse – světlá pšenice
Je pravdou odvěkou, že Němci pivo umí. Dvojnásob to platí pro piva pšeničná. Tato pšenice z Bambergu je pro mě osobně nejlepším pšeničným pivem (subjektivně). Když přivoníte, cítíte banány a hřebíček. Když ochutnáte, je jemné, kulaté, lehce pitelné, nesmírně vyvážené. Chtělo by se říct, že je jemné jako smetana.
Únětice 12° – ležák
Pro ortodoxní pijáky ležáků bych doporučil mou oblíbenou únětickou 12°, velmi dobře pitelnou, nefiltrovanou, lehce hořkou a plnou chuťovku.
Co k pivu zakousnout?
S tím ve Zlých časech problém není. Pochutnáte si na jídlech z grilu, vybrat si můžete i z nabídky hlavních jídel. Můžete si tedy dát šťavnatý burger s čedarem a slaninou nebo pivní guláš. Kamarád si velmi vychvaloval bůčkovou pomazánku, kterou dostanete v patentní skleničce. Ceny jídel myslím nejsou přemrštěné. Nejdražší položka je 200g Rib Eye steak za 189 Kč, 200g burger v plné palbě pak dostanete za 134 Kč.
Malou zajímavostí pak může být, že Zlý časy se jaksi samovolně staly místem pro nepravidelná výjezdní zasedání redakce webu Život na cestách.
Co když si chci pivo odnést domů?
Zlý časy provozují také Pivkupectví, kde si můžete vybrat z obrovského množství českých, belgických, amerických, anglických, skotských, norských, dánských, německých a mnoha dalších piv z celého světa. Je opravdu z čeho vybírat, pro nás milovníky piva je zde však varování. Při takovém množství se návštěva pravděpodobně dost protáhne.
Pokud se vám článek líbil, pak nás odměníte nejlépe příspěvkem na provoz webu a velmi potěšíte také lajkováním a sdílením našich článků.
Někdo cestuje, protože jeho cesta má určitý cíl, pevný bod na jejím konci. Skutečností ale je, že samotná cesta cílem je. Totéž platí pro žití. Žijme, abychom žili. Nepřežívejme. Na to je život moc vzácným darem.
Velice pěkný článek, velice zajímavé místo v Čechách.
Moc děkujeme! ;-)
Zahradka v provozu uz od zacatku kvetna, kdyz je pocasi svolne. :)
Ha! Prověříme a případně opravíme! Díky moc za upozornění! ;-)
„Prověřeno, zahrádka velká, slunná, inu, to je místečko“, napsal autor tohoto článku a přihnul si vychlazeného piva z Rakovníka.