Ačkoli by se dalo čekat, že země, která dala světu velmi populární plzeňský pivní styl, bude kvalitnímu pivu zaslíbená, skutečnost taková bohužel není a zlepšuje se jen mírně. Jde hlavně o povědomí samotných konzumentů, pro něž je “poctivé Géčko” modla. Proti tomuto proudu pivní šedi se postupně vydává řada nadšenců, kteří objevili a i nadále rádi objevují rozmanitost chutí pivního světa, který není omezen jen na tu nedotknutelnou “plzničku”. Jedním z těchto podniků je i pražská pivnice Kulový Blesk.
Účelem tohoto článku není sáhodlouhý výklad, proč si myslím, že není pivo jako pivo, ale jakožto chronický ochutnávač a očuchávač pivních zázraků si občas to rýpnutí neodpustím. :)
Kulový Blesk – jako blesk zasáhne srdce pivaře
Ve shonu velkoměsta je to místo, kde si člověk oddechne, ideálně pak v létě, kdy je velkorysá krytá zahrádka narvaná omladinou i zkušenými ochutnávači. Atmosféra je podle mě ta veličina, která při vstupu návštěvníka zaujme. Kulový Blesk má zkrátka své kouzlo.
Toto kouzlo se pak dále prohlubuje tím, jakmile minete venkovní pípu a za svými zády zanecháte ruch narvané a velmi živé zahrádky. V době, kdy píšu tento článek, je však roční období zahrádkám nepřející, takže si musím počkat opět na teplejší počasí či roční období.
Sklepní prostory jsou využity do posledního zákoutí a upraveny jsou v duchu české kinematografie. A tak na zdech kolem sebe spatříte plakáty z filmů Adéla ještě nevečeřela, Trhák a dalších, třeba zrovna z filmu Kulový Blesk.
Interiér i venkovní prostory jsou mi sympatické hlavně použitím staršího “bazarového” nábytku, směs různých židlí a stolů pivnici celkově zútulňuje. Vnitřní i vnější prostory pivnice Kulový Blesk jsou nekuřácké, což je dobře, při ochutnávání rozličných pivních chutí vás nic neruší ve vstřebávání pivních vůní, které mohou být tak rozmanité a překvapující.
A co pivo?
Celkem 27 píp, rozdělených pro zahrádku a vnitřní prostory podniku, pojmenovaných jako jedenáctisměna a šesnáctisměna. Tato čísla napovídají, že Kulový Blesk není o dvanáctce, jedenáctce a desítce z jednoho průmyslového pivovaru.
Ochutnávat můžete z mnoha pivních stylů, samozřejmě v závislosti na tom, co je zrovna naraženo za sudy. Nicméně vyberou si milovníci svrchně i spodně kvašených piv. Piva jsou dobře ošetřena a obsluha umí dobře poradit i nerozhodnému hostu a poměrně solidně popsat chuti, které lze od doporučeného pivního kousku očekávat.
V nabídce je samozřejmě i něco k snědku, ať už hamburger, steak, nebo salát, případně pivní chuťovky jako tlačenka, kuřecí křidýlka a podobně. O hladu tedy nezůstanete.
Do Kulového Blesku se dostanete jednoduše, vystoupíte na stanici metra I. P. Pavlova a vydáte se po Sokolské směrem k Nuselskému mostu. Dům s číslem 13 je ten správný, vejděte do průchodu a nechte se zlákat k pár douškům výtečného piva. Nebudete litovat.
Líbil se vám tento článek? Odměňte prosím naše autory za jejich práci lajkováním a sdílením tohoto článku, děkujeme!
Někdo cestuje, protože jeho cesta má určitý cíl, pevný bod na jejím konci. Skutečností ale je, že samotná cesta cílem je. Totéž platí pro žití. Žijme, abychom žili. Nepřežívejme. Na to je život moc vzácným darem.